Ragers interdentaal

Reinigen met tandenstokers, ragers en floss
Interdentaal reinigen met tandenstokers, ragers en floss

Ragers en mondhygiëne

Ragers dragen bij aan een goede verzorging van je mond. Ze worden ook wel interdentaal ragers genoemd. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat je tanden, kiezen en het tandvlees gezond blijven. Poets daarom je  2 tot 3 keer per dag gedurende 4 minuten met een goede tandenborstel en tandpasta. Maak daarna de ruimten tussen je tanden en kiezen ook goed schoon. Aansluitend kun je nog een mondspoeling gebruiken.

Interdentale ruimten

De ruimten tussen je tanden en kiezen, ook wel interdentale ruimten genoemd, bestrijken bijna 40% van het totale oppervlak van je gebit. Tandplak vormt zich daar makkelijk en is lastig te verwijderen. Omdat je met een tandenborstel die ruimten niet kunt schoonmaken zijn er extra hulpmiddelen verkrijgbaar.

Tandplak

Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën en producten daarvan. Om je mond gezond te houden, moet je dit slecht zichtbare, wit-gele laagje dagelijks verwijderen. Wanneer tandplak niet regelmatig verwijdert wordt kunnen de bacteriën tandvleesontsteking (gingivitis) en gaatjes (cariës) veroorzaken.

Tandsteen

Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Daardoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Die ontsteking kan zich zelfs zover uitbreiden dat ook het kaakbot wordt aangetast (parodontitis). Daardoor verdwijnt er kaakbot en trekt het tandvlees zich steeds meer terug. Uiteindelijk kunnen je tanden en kiezen hierdoor los gaan staan.

Plakverklikkers

Er zijn speciale kleurtabletten (plakverklikkers) te koop waarmee je tandplak kunt kleuren. Daardoor kun je zien of je alle tandplak goed verwijderd hebt of waar nog beter gereinigd moet worden. Bij Tandtotaal verkopen we de beste merken plakverklikkers zoals Dentaid Plac.Control, TePe PlaqSearch en GUM Red Cote.

Lactona ragers

Ragers en interdentale reiniging

Om de tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen, kun je diverse middelen gebruiken. Zoals een tandenrager, tandenstoker of tandzijde (floss). Overleg met je tandarts of mondhygiënist wat het meest geschikt is voor je. Gebruik een rager als de ruimte tussen je tanden en kiezen groot genoeg is daarvoor. Is de ruimte kleiner, gebruik dan tandenstokers of floss.

Toepassing

Het gebruik kan in het begin lastig en pijnlijk zijn. Bovendien gaat het tandvlees snel bloeden als het ontstoken is. Maar als je ze dagelijks gebruikt verdwijnt die ontsteking. En daardoor bloedt je tandvlees niet meer en krijgt het weer een gezonde kleur.

Soorten en maten

Ragertjes zijn er in allerlei soorten en maten: dik, dun, lang en kort. Sommige hebben een lange borstelkop en steel zoals Interprox Plus ragers van Dentaid. Andere hebben een kort borsteltje en een metaal draad die in een speciale houder kan worden vastgezet. Zoals de Lactona Interdental Cleaners en Easydent ragers. Overleg met je tandarts of mondhygiënist welke soort en maat je het beste kunt gebruiken.

Ragers kopen

Bij Tandtotaal kun je voordelig alle interdentale reinigers kopen van merken als TePe, Dentaid, Curaprox en Lactona. Zoals de Interprox en Interprox Plus ragers. Maar ook alle ragers van Lactona zoals de Easygrip, Lactona Easydent en Interdental Cleaners. Daarnaast verkopen we de prachtige tandenragers van Curaprox. Voor een gezonde mond en frisse adem. Bestel hieronder snel en voordelig alle merken en maten ragers.

Ragers gebruiken

TePe ragers interdentaal

 • Maak de tandrager nat met koud stromend water.
 • Vervolgens tussen duim en wijsvinger vastpakken en
  vanaf de buitenkant tussen je tanden en kiezen duwen.
 • Plaats hem recht tussen de tanden en kiezen. Daardoor voorkom je prikken in het tandvlees.
 • Een rager moet tijdens het gebruik enige weerstand ondervinden.
 • Maar de metaaldraad mag de tanden en kiezen niet raken.
 • Voor de ruimten achter in de mond kun je de rager zonodig buigen.
  Of er een met een langere steel gebruiken zoals Interprox Access.
 • Vervolgens een paar keer rustig heen en weer bewegen.
 • Spoel tussendoor af met koud stromend water.

Het belang van interdentale reiniging

Het is belangrijk om twee tot drie keer per dag de tanden goed te poetsen. Vervolgens moet je de ruimten er tussen goed reinigen. Want elke dag vormt zich daar ook tandplak. Bovendien blijft daar vaak voedsel achter.

Parodontitis

Met alleen poetsen worden niet alle oppervlakten van je tanden en kiezen bereikt. Het gevolg is dat je het niet goed  genoeg gereinigd. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan en raakt het tandvlees ontstoken (gingivitis). Dit merk je doordat het tandvlees dik aanvoelt en snel gaat bloeden. Deze tandvleesontsteking kan uiteindelijk resulteren in afbraak van kaakbot. Dat wordt parodontitis genoemd.

Kortom

Met alleen poetsen reinig je maar 60% van het gebit. Daarom is het belangrijk om ook de ruimten tussen je tanden en kiezen goed schoon te maken. Afhankelijk van de grootte van de deze ruimten zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zoals floss, tandenstokers en tandenragers. Of speciale rubber ragertjes zoals TePe Easypick Oranje en TePe Easypick Blauw.

 

Bestel hieronder je ragers

 

© 2021 – Tandtotaal