Volwassenen – Gaatjes

tandbederf

Gaatjes (cariës) en onstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) vormen samen de grootste bedreiging voor het menselijke gebit. Door middel van een goede mondhygiene en een verantwoorde voeding kunnen deze aandoeningen in de meeste gevallen worden voorkomen. Ga daarom regelmatig naar de tandarts voor controle. Gaatjes veroorzaken namelijk niet altijd pijn. Zeker niet in de beginfase.

Artikelen tegen gaatjes

Tandbederf

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld. Naar schatting 95% van de wereldbevolking lijdt er aan. De oude volksnaam voor cariës is tandwolf. Door cariës ontstaan er gaatjes in de tanden en kiezen.

Cariës wordt veroorzaakt door tandplak: een complexe mix van bacteriën, voedselresten, suikers, zuren en nog veel meer. Tandplak is wit/geel van kleur en daardoor met het blote oog moeilijk waarneembaar. Met kleurtabletten, zoals die van Dentaid, GUM en TePe, kan tandplak zichtbaar worden gemaakt.

De meeste gaatjes ontstaan tussen de tanden en kiezen (ter plaatse van de contactpunten). Gebruik daarom naast het poetsen ook floss om de contactpunten goed te reinigen..

Fluoride houdende mondspoelingen kunnen zorgen voor aanvullende ondersteuning in de strijd tegen gaatjes, maar goed poetsen en flossen is het belangrijkst.

Heb je gaatjes ga dan naar de tandarts voor behandeling. Als cariës niet tijdig wordt behandeld kan deze zover voortschrijden dat de tandzenuw geïrriteerd en ontstoken raakt. Met vaak hevige kiespijn en onstekingen als gevolg.

© 2008 – Tandtotaal