Vaak gaatjes

Volwassenen

tandbederf

Tandbederf (cariës) en onstoken tandvlees (parodontitis) vormen samen de grootste bedreiging voor het menselijke gebit. Door middel van een goede mondhygiene en een verantwoorde voeding kunnen deze aandoeningen in de meeste gevallen worden voorkomen. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Tandbederf (cariës) veroorzaakt namelijk niet altijd pijn. Zeker niet in de beginfase.

Artikelen tegen tandbederf

Vaak gaatjes

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld. Naar schatting 95% van de wereldbevolking lijdt er aan. De oude volksnaam voor cariës is tandwolf. Door cariës ontstaan er gaatjes in de tanden en kiezen.

Cariës wordt veroorzaakt door tandplaque: een complexe mix van bacteriën, voedselresten, suikers, zuren en nog veel meer. Tandplaque is wit/geel van kleur en daardoor met het blote oog moeilijk waarneembaar. Met kleurtabletten, zoals die van Dentaid, GUM en TePe, kan tandplaque zichtbaar worden gemaakt.

De meeste gaatjes ontstaan tussen de tanden en kiezen (ter plaatse van de contactpunten). Gebruik daarom naast het poetsen ook tandfloss om de contactpunten te reinigen. Het filmpje hieronder laat zien hoe u tandfloss op de juiste manier gebruikt.

Fluoride houdende mondspoelmiddelen kunnen een aanvullende ondersteuning bieden in de strijd tegen cariës, maar goed poetsen en flossen is het belangrijkst.

Heeft u gaatjes (tandbederf) ga dan naar uw tandarts voor behandeling. Als cariës niet tijdig wordt behandeld kan deze zover voortschrijden dat de tandzenuw geïrriteerd en ontstoken raakt. Met vaak hevige kiespijn als gevolg!