Volwassenen – Tandsteen

Tandsteen en aanslag

Tandsteen is een soort kalkaanslag op de tanden en kiezen die zich zowel boven als onder het tandvlees kan vormen. Tandsteen ontstaat als de op de tanden en kiezen aanwezige tandplaque niet goed en regelmatig wordt verwijderd. De producten hieronder, zoals allerlei ragers, tandenstokers en tandenborstels kunnen helpen om de vorming van tandsteen te verminderen of zelfs te voorkomen.

Artikelen tegen tandsteen

Tandsteen

Heeft zich tandsteen op je tanden en kiezen gevormd, dan moet dit door een tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente worden verwijderd. Na het verwijderen van tandsteen kunnen je tanden (tijdelijk) gevoeliger aanvoelen omdat de tandhlazen bloot komen te liggen.

Als tandsteen niet tijdig wordt verwijderd kunnen afwijkingen aan het tandvlees ontstaan zoals gingivits en parodontitis. Gingivitis is de beginnende fase van tandvleesontsteking en uit zich door pijnlijk en snel bloedend tandvlees. Parodontitis is de verder gevorderde fase van tandvleesontsteking waarbij het tandvlees loslaat en het kaakbot aangetast raakt. Het kaakbot kan op den duur zelfs zover aangetast worden dat de tanden en kiezen los gaan staan.

Het is overigens niet zo dat gingivitis en parodontitis alleen door tandsteen ontstaan. Roken, stress, medicijngebruik, diabetes en bepaalde bacteriën kunnen onder andere mede oorzaak zijn van tandvleesaandoeningen.

Laat je gebit regelmatige controleren en reinigen. Zo kunnen veel problemen worden voorkomen. Een goede mondhygiëne draagt bij aan een goede algehele gezondheid.

© 2008 – Tandtotaal