Volwassenen – Tanderosie

TanderosieTanderosie is het oplossen van tandweefsel door de inwerking van zuren. Het is een sluipend proces dat moeilijk te herkennen en te behandelen is. Daarom is voorkómen van groot belang. Wanneer tanderosie niet tijdig wordt herkend en bestreden, zullen de zuren het tandglazuur en vervolgens het onderliggende tandbeen oplossen. Tandweefsel dat verloren is gegaan komt niet meer terug!

Artikelen bij tanderosie

Tanderosie

Ons voedingspatroon is de laatste decennia sterk veranderd. Zo gebruiken we bijvoorbeeld steeds vaker en meer fris- en sportdrank. Veel van deze dranken bevatten zuren die tanderosie kunnen veroorzaken. Door de inwerking van die zuren wordt je glazuur verzwakt en verzacht. Daardoor kan het verloren gaan. Het gaat er niet alleen om hoeveel zure producten je dagelijks eet en drinkt, maar ook hoe vaak en hoe lang de zure producten in je mond zijn. Ook de manier waarop je eet en drinkt is van invloed. Wacht je bijvoorbeeld met het doorslikken van de drank totdat alle prik eraf is? Of spoel je een drank voor de smaak rond in je mond?

Tanderosie is vaak pas in een laat stadium te zien. Als het uiterlijk van de tanden of kiezen verandert is. Te laat dus! Gelukkig kan je tandarts of mondhygiënist het eerder ontdekken. Ga daarom regelmatig naar de tandarts voor controle.

Door tanderosie worden je tanden korter en dunner. Ze krijgen doorschijnende en rafelige randen. Verder kunnen ze plaatselijk steeds geler worden of donkere plekken krijgen. Het glazuur wordt namelijk dunner en het onderliggende gele tandbeen schijnt er dan doorheen. In de knobbels van de kiezen kunnen putjes ontstaan. In een later stadium kunnen de knobbels zelfs helemaal verdwijnen. De kiezen worden dan vlak en het tandbeen komt bloot te liggen waardoor ze pijnlijk worden.

Heb je last van tanderosie ga dan naar de tandarts voor informatie en advies. De tandarts kan je helpen verdere slijtage te voorkomen en reeds ontstane slijtage herstellen.

© 2009 – Tandtotaal