Volwassenen – Ontstoken tandvlees

Ontstoken Tandvlees - Parodontitis Maak een afspraak met je tandarts of mondhygiëniste als je last hebt van ontstoken, bloedend tandvlees. Zij kunnen je helpen je tandvlees weer gezond te krijgen. Hevige tandvleesontsteking vereist een intensievere aanpak waarbij naast de tandarts en/of mondhygiëniste vaak ook een parodontoloog betrokken wordt. Onze artikelen hieronder helpen  je tandvlees gezond te houden. Poets 2 tot 3 maal daags gedurende 4 minuten. Reinig de ruimten tussen je tanden en kiezen met behulp van floss, tandenstokers en ragers.
 

Producten tegen ontstoken tandvlees

Ontstekingen

van het tandvlees kunnen ontstaan door:
  • onvoldoende of onjuiste mondhygiëne
  • ongezonde gewoonten (roken, alcohol)
  • gebrekkige en eenzijdige voeding
  • bepaalde ziekten en medicijnen
  • een ontstoken tand of kies

Gingivitis

Ontstoken tandvlees bloedt snel en ziet er rood en gezwollen uit. De ontsteking kan plaatselijk zijn, maar ook het gehele tandvlees omvatten. Ontstoken tandvlees gaat soms gepaard met een vieze smaak in je mond of met een slechte adem. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet tijdens het poetsen. Ontstoken tandvlees (gingivitis) is rood, gezwollen en bloed snel.

Het belang van goede mondhygiëne

Tandvleesontstekingen kunnen in de meeste gevallen worden voorkomen door dagelijks alle tandplaque goed te verwijderen. Poets je tanden 2 à 3 maal per dag gedurende circa 4 minuten. Reinig bovendien de ruimten tussen je tanden en kiezen (interdentaal) met behulp van tandfloss en/of tandenstokers en ragers.

Parodontitis

Als ontstoken tandvlees (gingivitis) niet tijdig wordt herkend en behandeld kan deze overgaan in parodontitis (ontsteking en verlies van het steunweefsel van de tanden en kiezen). Het tandvlees trekt zich terug en er is sprake van botverlies rondom de tanden en kiezen. Hierdoor gaan je tanden en kiezen los staan en kunnen op den duur zelfs verloren gaan. De conditie van het tandvlees is van invloed op de algemene lichamelijke gezondheid. Mensen met parodontitis hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met gezond tandvlees. Ook het risico op ontstekingen elders in het lichaam neemt toe. Wetenschappelijke studies hebben dat duidelijk aangetoond.

© 2007 – Tandtotaal