Ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis)

Volwassenen

Ontstoken Tandvlees - Parodontitis

Ontstoken Tandvlees – Parodontitis

Wij raden je aan een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiëniste als je last hebt van ontstoken, bloedend tandvlees (gingivitis of parodontitis). Zij kunnen je helpen je tandvlees weer gezond te krijgen. Voortgeschreden tandvleesontsteking (parodontitis) vereist een intensieve aanpak waarbij naast de tandarts en mondhygiëniste vaak ook een parodontoloog betrokken wordt. De artikelen hieronder helpen je de gezondheid van je tandvlees te verbeteren. Poets 2 tot 3 maal daags je tanden en kiezen gedurende 4 minuten en reinig de ruimten er tussen (interdentale ruimten) met behulp van floss, tandenstokers en ragers.

Producten tegen ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Ontsteking van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  • onvoldoende of onjuiste mondhygiëne
  • ongezonde mondgewoonten (roken, alcohol)
  • gebrekkige en eenzijdige voeding
  • bepaalde ziekten en medicijnen

Kenmerken van ontstoken tandvlees (gingivitis)

Ontstoken tandvlees bloedt snel en ziet er rood en gezwollen uit. De ontsteking kan plaatselijk zijn, maar ook het gehele tandvlees omvatten. Ontstoken tandvlees gaat soms gepaard met een vieze smaak in je mond of met een slechte adem. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet tijdens het poetsen. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloed snel.

Het belang van goede mondhygiëne

Tandvleesontstekingen kunnen in de meeste gevallen worden voorkomen door dagelijks alle tandplaque goed te verwijderen. Poets je tanden 2 à 3 maal per dag gedurende circa 4 minuten. Reinig bovendien de ruimten tussen je tanden en kiezen (interdentaal) met behulp van tandfloss en/of tandenstokers en ragers.

Parodontistis

Als ontstoken tandvlees (gingivitis) niet tijdig wordt herkend en behandeld kan deze overgaan in parodontitis (ontsteking en verlies van het steunweefsel van de tanden en kiezen). Het tandvlees trekt zich terug en er is sprake van botverlies rondom de tanden en kiezen. Hierdoor gaan je tanden en kiezen los staan en kunnen op den duur zelfs verloren gaan.

De conditie van het tandvlees is van invloed op de algemene lichamelijke gezondheid. Mensen met parodontitis hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met gezond tandvlees. Ook het risico op ontstekingen elders in het lichaam neemt toe. Wetenschappelijke studies hebben dat duidelijk aangetoond.

© 2007 – Tandtotaal