Droge mond

Volwassenen

Volwassenen met een droge mond (xerostomie) diabetes, medicijnen, stress, syndroom van Sjogren

Een droge mond is het constante gevoel dat er niet genoeg speeksel in je mond aanwezig is. Hierdoor gaat het eten en praten moeilijker en kan zelfs pijnlijk worden. Speeksel bevochtigt de mond, legt een beschermend laagje rond je tanden en kiezen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Als de speekselstroom onvoldoende is kan het mondweefsel beschadigd raken. Bovendien is er een grotere kans op het ontstaan van gaatjes (tandbederf).

 

Artikelen voor een droge mond

Droge mond (xerostomie)

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een droge mond zoals geneesmiddelen, het syndroom van Sjögren en diabetes. Ook radiotherapie (bestraling), chemo-kuren, het gebruik van alcohol, cafeine en nicotine kunnen een droge mond veroorzaken.

Hoe meer geneesmiddelen u bijvoorbeeld inneemt, hoe groter de kans dat u een droge mond heeft. Veel dagelijks gebruikte medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken. Zelfs vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen verkoudheid en antihistaminica. Ook antidepressiva, bepaalde bètablokkers, bloeddrukverlagende middelen en diuretica kunnen bijdragen aan een droge mond.

Het syndroom van Sjögren en diabetes zijn twee zeer belangrijke oorzaken van een droge mond.

Het syndroom van Sjögren is een aandoening waarbij het immuunsysteem niet meer goed functioneert en waarbij de eigen traan- en speekselklieren worden aangevallen, met onvoldoende (speeksel-) productie als gevolg. Hierdoor wordt het mondweefsel onvoldoende bevochtigt waardoor deze uitdroogt met allerlei klachten als gevolg.

Diabetes kan leiden tot meer urineren of tot een onderliggend metabolisch of hormonaal probleem, waardoor droge mond klachten kunnen ontstaan..

Een droge mond kan ook worden veroorzaakt door mondademhaling en snurken. In beide gevallen kunnen de mondslijmvliezen uitdrogen waardoor de beschermdende werking van het speeksel te niet wordt gedaan. Dit kan resulteren in tandvlees aandoeningen en het ontstaan van gaatjes (tandbederf).

© 2008 – Tandtotaal