Volwassenen – Droge mond

Volwassenen met een droge mond (xerostomie) diabetes, medicijnen, stress, syndroom van Sjogren

Een droge mond is het constante gevoel dat er niet genoeg speeksel in je mond aanwezig is. Hierdoor gaat het eten en praten moeilijker en kan zelfs pijnlijk worden. Speeksel bevochtigt de mond, legt een beschermend laagje rond je tanden en kiezen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Als de speekselstroom onvoldoende is kan het mondweefsel beschadigd raken. Bovendien is er een grotere kans op het ontstaan van gaatjes (tandbederf).

 

Artikelen voor een droge mond

 

Xylimelts kopen

Xerostomie

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een droge mond zoals geneesmiddelen, het syndroom van Sjögren en diabetes. Ook radiotherapie (bestraling), chemo-kuren, het gebruik van alcohol, cafeine en nicotine kunnen een droge mond veroorzaken.

Hoe meer geneesmiddelen je bijvoorbeeld inneemt, hoe groter de kans dat je een droge mond krijgt. Veel dagelijks gebruikte medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken. Zelfs vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen verkoudheid en hooikoorts.. Ook allerlei medicijnen zoals antidepressiva, bètablokkers, diuretica en bloeddrukverlagende middelen kunnen een droge mond tot gevolg hebben.

Het syndroom van Sjögren en diabetes zijn twee zeer belangrijke oorzaken van een droge mond.

Het syndroom van Sjögren is een aandoening waarbij het immuunsysteem niet meer goed functioneert en waarbij de eigen traan- en speekselklieren worden aangevallen, met onvoldoende (speeksel-) productie als gevolg. Hierdoor wordt het mondweefsel onvoldoende bevochtigt waardoor het uitdroogt. Dit veroorzaakt allerlei vervelende klachten. Zoals pijn bij het slikken en praten.

Diabetes kan leiden tot meer urineren of tot een onderliggend metabolisch of hormonaal probleem, waardoor droge mond klachten kunnen ontstaan.

Een droge mond kan ook worden veroorzaakt door snurken en mondademhaling. In beide gevallen kunnen namelijk de mondslijmvliezen uitdrogen waardoor de beschermdende werking van het speeksel te niet wordt gedaan. Hierdoor neemt de kans op tandvlees aandoeningen en het ontstaan van gaatjes toe.

© 2008 – Tandtotaal