Volwassenen – Aften en wondjes

afteHet is nog steeds niet precies bekend waardoor aften ontstaan. Waarschijnlijk zijn er verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen. Zo kan het ontstaan van aften mogelijk een teken zijn dat je weerstand (tijdelijk) is verminderd. Hieronder onze artikelen die je kunnen helpen. Ook geschikt bij wondjes in de mond. Die kunnen door allerlei oorzaken ontstaan zoals een scherpe vulling, een afgebroken kies of een slecht passend kunstgebit. Heb je een wondje in de mond en weet of vertrouw je de oorzaak niet ga dan naar je tandarts.

 

Producten voor aften en wondjes

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van circa vijf tot tien millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand. Aften verschijnen meestal aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote hoeveelheden voorkomen en verdwijnen vaak spontaan na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug. Bij het ontstaan van aften lijken verschillende factoren een rol te kunnen spelen. Besmetting met een bepaald virus of bacterie zou een oorzaak kunnen zijn, maar dat is nooit bewezen. Ook erfelijke factoren en emotionele stress worden vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Verder zou een beschadigd mondslijmvlies, bijvoorbeeld een klein wondje in de mond, de ontstaansplek kunnen worden van aften. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door het per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang, het eten van hard, scherp voedsel of door een scherpe vulling. Daarnaast zouden bepaalde voedingsmiddelen en heet voedsel aften kunnen veroorzaken. Aften zijn niet besmettelijk.

Mondwondjes

Mondwondjes kunnen allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld het bijten op de binnenzijde van de wang of de lippen, het dragen van een beugel (uitstekende draden), een afgebroken tand of kies, een slecht passend kunstgebit, het trekken van een tand of kies, tandvlees operaties en het plaatsen van implantaten.

© 2016 – Tandtotaal