Aften / wondjes

Volwassenen

afteHet is nog steeds niet bekend waardoor aften worden veroorzaakt. Waarschijnlijk zijn er verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen. Het ontstaan van aften kan ook een teken zijn dat uw weerstand is verminderd. Hieronder onze artikelen die u kunnen helpen de pijn te verminderen en de genezing te bevorderen. Ook geschikt voor overige mondwondjes.

Producten voor aften en wondjes

Aften en wondjes

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van vijf tot tien millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand.

Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal spontaan na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug.

Bij het ontstaan van aften lijken verschillende factoren een rol te kunnen spelen. Besmetting met een bepaald virus of bacterie zou een oorzaak kunnen zijn, maar dat is nooit bewezen. Ook erfelijke factoren en emotionele stress worden vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Verder zou een beschadigd mondslijmvlies, bijvoorbeeld een klein wondje in de mond, de ontstaansplek kunnen worden van aften. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door het per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang, het eten van hard, scherp voedsel of door een scherpe vulling. Daarnaast zouden bepaalde voedingsmiddelen en heet voedsel aften kunnen veroorzaken. Aften zijn niet besmettelijk. Op de afbeelding hieboven zie je een voorbeeld van een afte, de afbeelding hieronder laat een bijtwondje aan de binnenzijde van de wang zien.

Copyright 2007 – Tandtotaal