Kinderen – Aften en wondjes

unnamed (1)Het is nog steeds niet precies bekend waardoor aften ontstaan. Waarschijnlijk zijn er verschillende oorzaken die een rol spelen. Zo zou het ontstaan van aften er op kunnen duiden dat de algemene weerstand is verminderd. Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Hieronder staan artikelen die de pijn verminderen en de genezing bevorderen. Gengigel producten hebben een hele goede werking en zijn ook geschikt voor andere mondwondjes.

 

Producten voor aften en wondjes

Aften en wondjes

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van vijf tot tien millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand.

Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal spontaan na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug. Aften kunnen erg pijnlijk zijn.

Bij het ontstaan van aften lijken verschillende factoren een rol te kunnen spelen. Besmetting met een bepaald virus of bacterie zou een oorzaak kunnen zijn, maar dat is nooit bewezen. Ook erfelijke factoren en emotionele stress worden vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Verder zou een beschadigd mondslijmvlies, bijvoorbeeld een klein wondje in de mond, de ontstaansplek kunnen worden van aften. Deze beschadiging en andere mondwondjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan door te krachtig poetsen, het per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of lip en het eten van hard, scherp voedsel. Daarnaast zou het kunnen zijn dat bepaalde voeding of vitaminegebrek aften veroorzaken. Aften zijn niet besmettelijk.

Vraag je tandarts om informatie en advies.

Copyright © 2010 – Tandtotaal