Kinderen – Gaatjes

unnamed (2)
Gaatjes in het melkgebit

Het melkgebit is veel gevoeliger voor gaatjes dan het blijvende gebit, omdat het tandglazuur dunner en tevens minder sterk ontwikkeld is. Gaatjes in het melkgebit moeten tijdig worden behandeld om verdere problemen te voorkomen. Ga daarom regelmatig naar de tandarts voor controle. Een mondhygiëniste kan kinderen een goede poetsgewoonte aanleren en informatie geven over verantwoorde voeding. Door de combinatie van verantwoorde voeding en goede mondhygiëne kunnen gaatjes in de meeste gevallen worden voorkomen.

 

Producten tegen gaatjes

Tandbederf

Tandbederf (cariës) wordt veroorzaakt door bacteriën. Samen met voedselresten en speeksel vormen ze tandplaque, een kleverige, kleurloze laag die zich afzet op de tanden en kiezen. De bacteriën in deze plaque breken suikers in ons voedsel af en vormen zuren. Deze zuren kunnen bij een onvoldoende mondhygiëne het harde tandglazuur (het hardste weefsel van het menselijke lichaam) oplossen, waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Door een combinatie van verantwoorde voeding en goede mondhygiëne kan tandbederf in de meeste gevallen worden voorkomen. Zo mag het (kinder-) gebit aan maximaal 7 suikermomenten per etmaal worden blootgesteld. Het gaat hierbij niet alleen om snoep en zoete dranken, maar elke maaltijd telt mee!

Poets het kindergebit 2 a 3 keer per dag met een fluoride-houdende tandpasta. Gebruik de juiste hoeveelheid tandpasta (voor kinderen jonger dan 6 jaar is dat de hoeveelheid ter grootte van een erwt) en poest alle kanten van de tanden en kiezen zorgvuldig. Maak zonodig een afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste voor een poetsinstructie.

Niet verwijderde tandplaque, na gebitsreiniging, kan zichtbaar worden gemaakt met behulp van kleurtabletten. Door deze ‘plakverklikkers’ is eenvoudig te zien waar nog beter gepoetst moet worden. Dit helpt gaatjes te voorkomen! Op de afbeelding hieronder is de niet verwijderde tandplaque goed zichtbaar. De tandplaque is roze gekleurd door gebruik van een plakverklikker.

Copyright © 2009 – Tandtotaal