Kinderen – Beugel (orthodontie)

Beugel kinderen
Beugel kinderen

De beste tijd om naar de orthodontist te gaan is vaak als het kind bijna klaar is met wisselen. Meestal is dit tussen de 10 en 12 jaar. Maar bij bepaalde gebitsafwijkingen wordt soms eerder ingegrepen. Je tandarts houdt de gebitsontwikkeling in de gaten. Ga daarom regelmatig met je kind naar de tandarts voor controle. Tijdens het dragen van een beugel is goede mondhygiëne erg belangrijk. Bij Tandtotaal koop je de beste producten daarvoor snel en voordelig. Wees zuinig op je gebit, zeker als er een beugel op zit.

 

De beste producten bij een beugel

 

Kinderen met een beugel

Een kind krijgt een beugel omdat de tanden en kiezen scheef staan of niet goed op elkaar passen. Maar ook als er functionele problemen zijn, zoals bijvoorbeeld spraakstoornissen, kan een beugel helpen.

Waarom?

Een beugel bij kinderen zorgt ervoor dat de tanden en kiezen recht komen te staan en goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan het kind beter kauwen en bijten, maar ook de spraak profiteert hiervan. Bovendien worden het gezichtsprofiel en de symmetrie van het gelaat verbeterd door een orthodontische behandeling. Het doel van een beugelbehandeling is dus niet uitsluitend esthetisch, zoals vaak wordt gedacht, maar bovenal ook functioneel.

Wanneer?

Als de gebitsafwijking al op jonge leeftijd zodanig is dat er functionele problemen kunnen ontstaan (spraak, kauwen etc.) dan kan een orthodontist besluiten vroegtijdig in te grijpen. Dit is bij circa 7 procent van de kinderen het geval. Daarom hebben sommige kinderen al op jonge leeftijd een beugel en andere kinderen pas later.

Controle

Als u denkt dat uw kind orthodontie nodig heeft, is het verstandig om dit met uw tandarts te bespreken. Vaak is het de tandarts zelf die met het advies voor beugelbehandeling komt, bij de regelmatige controle van het gebit. Ook tijdens de orthodontische behandeling blijft uw tandarts de normale, halfjaarlijkse gebitscontroles uitvoeren.

Mondhygiëne

Een goed mondhygiëne is erg belangrijk, zeker in het geval van een beugel bij kinderen. Een preventieassistent(e) of mondhygiënist(e) kan hierbij helpen. Zij kunnen uitleg geven over het goed tandenpoetsen bij een beugel. Ook kun je instructie krijgen over het gebruik van ragertjes en floss tijdens de orthodontische behandeling.. Zo kun je het gebit schoon en gezond houden.

© 2009 – Tandtotaal