Vaak gaatjes

Jongeren

unnamed (5)Door een goede mondhygiene en verantwoorde voeding kunnen gaatjes in de meeste gevallen worden voorkomen. Tandenpoetsen alleen is daarbij niet voldoende. Ook het gebruik van bijvoorbeeld floss is erg belangrijk om gaatjes
te voorkomen. Hieronder onze artikelen in de strijd tegen tandbederf.

Producten tegen tandbederf

Vaak gaatjes

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Bepaalde soorten bacteriën in de tandplaque vormen uit suikers, die in voeding voorkomen, zuren. Door deze zuren wordt het oppervlak van het tandglazuur ontkalkt en opgelost. Ook het onderliggende tandbeen (dentine) kan na verloop van tijd door caries aangetast worden.

Bij onvoldoende mondhygiene en veelvuldig gebruik van suiker kan daardoor een gaatje (cariës) ontstaan. De grootste kans op cariës bestaat in de groeven van de kiezen en bij de contactpunten tussen de tanden en kiezen. Indien cariës niet tijdig wordt behandeld, kan dit kiespijn en wortelpuntontstekingen veroorzaken. Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen hierdoor zelfs verloren gaan.

Het is dus erg belangrijk dat alle tandplaque regelmatig wordt verwijderd door goed poetsen en flossen. Mondspoelmiddelen kunnen hierbij een aanvullende ondersteuning bieden, maar het poetsen en flossen niet vervangen.

Ga regelmatig naar de tandarts voor een goede gebitscontrole.