Jongeren – Gaatjes

unnamed (5)Door een goede mondhygiëne en verantwoorde voeding kunnen gaatjes in de meeste gevallen worden voorkomen. Poetsen alleen is niet genoeg. Ook het gebruik van bijvoorbeeld floss is erg belangrijk om gaatjes te voorkomen. Fluoride is een natuurlijk zout dat beginnende gaatjes kan herstellen en helpen te voorkomen. Hieronder onze artikelen in de strijd tegen gaatjes (tandbederf).

 

Producten tegen gaatjes

Tandbederf

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Bepaalde bacteriën in tandplak vormen uit suikers, die in veel voeding voorkomen, zuren. Door deze zuren wordt het oppervlak van het tandglazuur ontkalkt en opgelost. Ook het onderliggende tandbeen (dentine) kan na verloop van tijd aangetast worden. Zo ontstaan er gaatjes in je tanden en kiezen.

Bij een matige mondhygiene en veelvuldig gebruik van suiker kunnen dus gaatjes ontstaan. De grootste kans op gaatjes is in de groeven van de kiezen en bij de contactpunten tussen de tanden en kiezen. Indien gaatjes (cariës) niet tijdig worden behandeld, kunnen ze kiespijn en wortelpuntontstekingen veroorzaken. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen hierdoor zelfs verloren gaan.

Het is dus erg belangrijk dat je alle tandplak dagelijks verwijdert door goed te poetsen en te flossen. Mondspoelmiddelen kunnen hierbij wel helpen, maar ze kunnen het poetsen en flossen niet vervangen!

Ga bovendien regelmatig naar de tandarts voor controle van je gebit.

© 2007 – Tandtotaal