Jongeren – Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees gingivitis
Ontstoken tandvlees – Gingivitis

Ontstoken tandvlees wordt meestal veroorzaakt door tandplaque. Het tandvlees is rood van kleur, gezwollen, pijnlijk en bloed snel bij aanraken. Door een goede mondhygiene kun je tandplaque verwijderen en de vorming ervan voorkomen. Maak een afspraak met de tandarts en/of mondhygiëniste als je last hebt van ontstoken tandvlees. Zij kunnen je helpen de gezondheid van je tandvlees te verbeteren. Onderstaande producten zijn speciaal geschikt om ontstoken tandvlees te bestrijden en te voorkomen. Je kunt je tanden en tandvlees er mee goed reinigen en zo verdere problemen voorkomen.

 

Artikelen tegen ontstoken tandvlees

Gingivitis

Mogelijke oorzaken zijn:

  • onvoldoende of onjuiste mondhygiëne
  • ongezonde mondgewoonten zoals roken en overmatig alcohol gebruik
  • gebrekkige en eenzijdige voeding
  • bepaalde ziekten en medicijnen

In de meeste gevallen is mondhygiëne de oorzaak van ontstoken tandvlees. Bij een ontoereikende mondhygiëne wordt de op de tanden en kiezen aanwezige tandplaque niet goed verwijderd. Tandplaque bestaat voornamelijk uit bacteriën die suikers uit onze dagelijkse voeding omzetten in schadelijke zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten waardoor cariës ontstaat. Bovendien produceren de bacteriën afvalstoffen die het tandvlees irriteren en ontstekingsreacties veroorzaken.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Beginnende tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaat dan ook wanneer tandplaque de kans krijgt zich op te hopen langs de rand van het tandvlees, vooral tussen de tanden en kiezen. Met behulp van plakverklikkers oftewel kleurtabletten kan achtergebleven tandplak zichtbaar worden gemaakt. Belangrijk is het om ALLE in de mond aanwezige tandplak dagelijks goed te verwijderen. Poest eerst je tanden goed gedurende 4 minuten. Maak daarna de ruimten tussen de tanden en kiezen (interdentale rruimten) schoon met behulp van tandenstokers, floss en/of interdentale ragers.

Ga naar de tandarts en/of mondhygiëniste

Maak een afspraak met je tandarts en/of mondhygiëniste als je last hebt van ontstoken tandvlees. Zij kunnen je helpen de gezondheid van je tandvlees te verbeteren. Als ontstoken tandvlees (gingivitis) niet tijdig wordt behandeld kan deze overgaan in parodontitis (onsteking en verlies van het steunweefsel van tanden en kiezen).

Copyright © – Tandtotaal