Jongeren – Blijvend gebit

Door een combinatie van verantwoorde voeding en goede mondhygiëne kunnen problemen in de meeste gevallen worden voorkomen. Poets daarom je tanden 2 tot 3 keer per dag en floss dagelijks. Ga regelmatig naar je tandarts voor controle. Heb je een beugel (orthodontie) dan is een goede mondverzorging extra belangrijk. Een gezond gebit vormt het fundament voor een gezond lichaam. Hieronder staan een aantal producten voor een goede mondhygiëne en gebitsverzorging bij jongeren.

Bestel hier de beste artikelen

Blijvend gebit jongeren

Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van je tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem, omdat je gebit zich na verloop van tijd vanzelf weer herstelt. Daarbij speelt speeksel een belangrijke rol omdat het een beschermende werking heeft. Eet je echter te vaak op één dag, dan krijgt je gebit onvoldoende kans om zich te herstellen en kunnen de tanden en kiezen worden aangetast. Het is dus nadelig voor je gebit als je de hele dag door eet of bepaalde dranken drinkt. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten (zoetmomenten) tot maximaal 7 keer per dag.

Voeding

In vrijwel al ons eten en drinken zitten namelijk suikers en zetmeel. Suikers worden vaak aan producten toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar zitten ook van nature in voedingsmiddelen (bijvoorbeeld fruit). Suikers, zetmeel en andere stoffen vormen samen met bacteriën een kleverig laagje op je tanden en kiezen, tandplaque genaamd. De bacteriën in deze tandplaque zetten de suikers en zetmeel om in zuren. Deze zuren veroorzaken gaatjes in je gebit (tandbederf oftewel caries). Bovendien produceren diezelfde bacteriën allerlei (afval-) stoffen die ontstekingen van het tandvlees veroorzaken (gingivitis).

Mondhygiëne

Om je mond gezond te houden is het dus erg belangrijk dat je de aanwezige tandplak goed verwijdert. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen de tanden en kiezen. Door dagelijks goed te poetsen en te flossen kun je schade aan je gebit en tandvlees bijna altijd voorkomen. Hiernaast staan artikelen die je daarbij kunnen helpen.

© 2009 – Tandtotaal