Jongeren – Aften en wondjes

Aften
Afte aan de binnenzijde van de wang

Het is nog steeds niet duidelijk waardoor aften nou eigenlijk ontstaan. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken die een rol kunnen spelen. Aften zijn niet besmettelijk, maar kunnen wel erg pijnlijk zijn. Hieronder staan artikelen die helpen de pijn te verminderen en de genezing bevorderen. Ook geschikt bij andere mondwondjes. Heb je een wondje in de mond en weet of vertrouw je de oorzaak niet raadpleeg dan je tandarts. Wondjes in de mond kunnen door allerlei oorzaken ontstaan zoals een scherpe vulling, een afgebroken kies, uitstekende beugeldraden of door het bijten op de wang.

 

Producten voor aften en wondjes

Aften en wondjes

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van vijf tot tien millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand.

Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal spontaan na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug. Aften kunnen erg pijnlijk zijn.

Bij het ontstaan van aften lijken verschillende factoren een rol te kunnen spelen. Besmetting met een bepaald virus of bacterie zou een oorzaak kunnen zijn, maar dat is nooit bewezen. Ook erfelijke factoren en emotionele stress worden vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Verder zou een beschadigd mondslijmvlies, bijvoorbeeld een klein wondje in de mond, de ontstaansplek kunnen worden van aften. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door te krachtig poetsen, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van hard, scherp voedsel. Bovendien zouden bepaalde voedingsmiddelen en te heet eten aften kunnen veroorzaken. Ook kunnen hierdoor bijtwondjes ontstaan zoals op de afbeelding hieronder te zien is. Overigens zijn aften niet besmettelijk.

Mondwondjes kunnen allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld het bijten op de binnenzijde van de wang of de lippen, het dragen van een beugel (uitstekende draden), een afgebroken tand of kies of het eten van bepaald voedsel.

© 2010 – Tandtotaal